knipselkrant

Geplaatst door Ben Bras op 14-08-2017
Ouder nieuws >>

 

 Amateurclubs in de strijd om de KNVB Beker 2017/'18

Het toernooi om de KNVB Beker begint op zaterdag 19 augustus met de 1e kwalificatieronde. In twee kwalificatierondes zullen 68 amateurclubs strijden om 27 plekken in het hoofdtoernooi. Volgende week zaterdag, 1 juli, zal in Zeist geloot worden voor de 1e en 2e kwalificatieronde. Deze loting zal live te zien zijn op KNVB.nl. Opzet Voor de 1e kwalificatieronde zijn 54 amateurclubs gekwalificeerd; 24 halvefinalisten uit de districtbekers en dertig teams uit de Derde divisie. Van deze 54 clubs zullen er 26 worden vrijgeloot voor deelname aan deze ronde. De andere 28 clubs zullen in een onderling duel op zaterdag 19 augustus strijden om een plek in de 2e kwalificatieronde. In die 2e kwalificatieronde stromen ook veertien teams uit de Tweede divisie in. De drie (plaatsvervangend) periodekampioenen uit de Tweede divisie van afgelopen seizoen zijn automatisch geplaatst voor de 1e ronde van het hoofdtoernooi. Hoofdtoernooi In de 1e ronde van de KNVB Beker krijgen de betaaldvoetbalclubs die Europees voetbal spelen (Feyenoord, Ajax, PSV, FC Utrecht en Vitesse) een beschermde status. Zij kunnen niet tegen elkaar loten. Dat geldt ook voor die ploegen in de 2e ronde, als zij op donderdag 21 september (laatste speeldag 1e ronde) nog actief zijn in Europa. Als een amateurclub een betaaldvoetbalclub treft in de 1e ronde, zal de amateurclub altijd thuis spelen. De loting voor de 1e ronde zal, onder voorbehoud, op 26 augustus plaatsvinden. Ronde 1e kwalificatieronde 2e kwalificatieronde 1e ronde 2e ronde Achtste finales Kwartfinales Halve finales Finale Speeldata Zaterdag 19 augustus Woensdag 23, zaterdag 26, zondag 27 augustus Dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 september Dinsdag 24, woensdag 25, donderdag 26 oktober Dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 december Dinsdag 30, woensdag 31 januari, donderdag 1 februari Dinsdag 27, woensdag 28 februari, donderdag 1 maart Zondag 22 april

Aankomende twee seizoenen geen extra beloftenteams

Na de gesprekken met clubs uit het amateur- en betaald voetbal deze week, blijkt dat er onderling geen overeenstemming is over de instroom van extra beloftenteams in de voetbalpiramide. Daarom zullen er de aankomende twee seizoenen geen extra beloftenteams instromen. Dit betekent dat de KNVB-directies van amateur- en betaald voetbal samen met hun achterban terug naar de tekentafel gaan om tot een oplossing te komen. Het doel is en blijft dat er een situatie wordt gecreëerd waarmee zowel betaald- als amateurvoetbalclubs kunnen leven. Duidelijkheid Alle partijen willen vanzelfsprekend zo snel mogelijk duidelijkheid hebben, maar hoe lang dit gaat duren is op dit moment nog niet bekend. De stand van zaken wordt aan de bondsvergadering gerapporteerd. Het amateur- en betaald voetbal vormen samen het Nederlandse voetbal en de KNVB is er voor alle clubs die hier deel van uit maken. Als er verschil van mening of inzicht is dan wordt geprobeerd samen tot een oplossing te komen die voor alle betrokken clubs werkbaar is. Dit is op dit moment nog niet gelukt met de beloftenteams, maar we blijven samen zoeken naar een goede oplossing voor iedereen.

Eerste thuisduel Oranje onder 20 in Elite League in Rijnsburg

Het Nederlands elftal onder 20 jaar speelt de eerste thuiswedstrijd in de gloednieuwe U20 Elite League op maandag 4 september in Rijnsburg. Tegenstander op Sportpark Middelmors is Portugal dat de plaats van Frankrijk in de nieuw gevormde competitie heeft ingenomen. Om 16.00 uur staan beide teams aan de aftrap. De Elite League start voor Oranje onder 20 op 31 augustus met een uitwedstrijd in Engeland. Vier dagen later neemt de ploeg van KNVB-coach Dwight Lodeweges het op de thuishaven van Rijnsburgse Boys op tegen de Portugese leeftijdsgenoten. De overige thuisduels vinden plaats in Hardenberg (Duitsland) en Uden (Zwitserland). De locatie voor het thuisduel met Tsjechië wordt later bekend. Opzet U20 Elite League Oranje onder 20 jaar speelt komend seizoen zijn oefeninterlands in toernooivorm. Acht landen vormen samen de Elite League: Tsjechië, Engeland, Portugal, Duitsland, Italië, Polen en Zwitserland. De Elite League bestaat uit zeven wedstrijden, wordt gespeeld tussen augustus en maart en vervangt de losse vriendschappelijke interlands van het team. Spelers geboren op of na 1 januari 1997 zijn in het seizoen 2017/'18 speelgerechtigd voor de Elite League. Elk team speelt eenmaal tegen de zeven tegenstanders. Voor Nederland staan er in het eerste toernooiseizoen vier thuisinterlands op het programma, tegen Portugal, Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. Onder 20 treft Engeland, Polen en Tsjechië op vreemde bodem. Deze nieuwe opzet wordt in 2018 geëvalueerd en dan wordt ook definitief besloten of de Elite League in 2018/'19 opnieuw van start gaat. De interlands vinden plaats op de vastgestelde data van de internationale FIFA-speelkalender. 

 

Oud-international Sylvia Nooij (32) overleden

Zaterdag 8 juli is Sylvia Nooij op 32-jarige leeftijd overleden. Nooij kwam zes keer uit voor de Oranjevrouwen en speelde voor SC Buitenveldert, Ter Leede en ADO Den Haag. Bondscoach Sarina Wiegman: “Dit nieuws komt keihard aan en is moeilijk te bevatten. Ik heb vele jaren met Sylvia samengewerkt bij Ter Leede en ADO Den Haag. Ook een groot deel van de selectie kende Sylvia goed. We zijn geschokt en verdrietig. We wensen alle nabestaanden heel veel sterkte toe.” Carrière Nooij werd met Ter Leede in 2006/’ 07 kampioen van Nederland en won in dat seizoen de KNVB Beker. In 2007, bij de start van de Eredivisie Vrouwen, stapte ze over naar ADO Den Haag. Daar werd ze in 2011/’12 eveneens landskampioen en won ze in 2012 en in 2013 de KNVB Beker. Op 7 maart 2009 debuteerde Nooij in het Nederlands elftal, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada (1-2). Ze kwam in haar carrière zes keer uit voor Oranje.

Vier nieuwe leden RVC Coöperatie Eredivisie Vrouwen

Nicole Edelenbos, Jacqueline Smit, Barbara Barend en Maureen Schlejen-Peeters zijn opgenomen in de Raad van Commissarissen van de onlangs opgerichte Coöperatie Eredivisie Vrouwenvoetbal (CEV). De oprichting van de CEV is een gezamenlijk initiatief van de KNVB en de clubs in de Eredivisie Vrouwen om kwalitatief een belangrijke stap voorwaarts te zetten. De nieuwe CEV gaat de gezamenlijke belangen van de clubs behartigen. “We slaan samen met de KNVB een nieuwe weg in om de gehele vrouwenlinie beter te vertegenwoordigen en te gaan organiseren met meer rendement vanuit en voor de deelnemende clubs”, zegt Edelenbos als voorzitter van de RvC. Het kwartet is aangesteld naast RvC-lid Rob Reiienga. Aantrekkelijker en sterker “Met de benoeming van de RvC tonen topvrouwen uit de sport, het bedrijfsleven en media hun toewijding aan de ontwikkeling van de top van het vrouwenvoetbal. Nu is het moment dat er een slag geslagen kan worden om de Eredivisie Vrouwen nog aantrekkelijker en sterker te maken”, aldus Minke Booij, manager Vrouwenvoetbal KNVB. Dankzij het aanstaande EK in Nederland is er meer interesse vanuit fans, media en sponsors/partners. Een eigenlijk nog onontgonnen gebied voor merken die landelijk hun naam verbinden aan het vrouwenvoetbal. “Op landelijk niveau denken we daarom bijvoorbeeld aan het binden van een naamgevend partner die ook écht waarde kan toevoegen aan de Eredivisie Vrouwencompetitie en samen met ons dit positieve verhaal wil laten zien en vertellen aan de fans. Daarvoor ontwikkelen we nu een eigen digitaal mobiel platform waarmee we de speelsters in staat stellen om via 'social' de interactie met de fans te versterken. Dit geeft nieuwe mogelijkheden voor merken om relevant in te haken en het vrouwenvoetbal als topsport en de Eredivisie clubs verder te helpen”, zegt Frank Kolsteeg, Commercieel Marketing Directeur van de CEV die samen met Paul ten Hag de directie vormt. 

Vivian Peeters fluit in Women’s Champions League

Vivian Peeters is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter bij het mini-kwalificatietoernooi in de UEFA Women’s Champions League dat van 22 tot en met 28 augustus wordt gehouden in Bosnië en Herzegovina. Peeters wordt geassisteerd door Fijke Hoogendijk. Ze zijn aangesteld in groep 10, waar SFK 2000 Sarajevo (Bosnië en Herzegovina), PAOK (Griekenland), KS Vllaznia (Albanië) en Bettembourg (Luxemburg) strijden om een plaats in het hoofdtoernooi. De vrouwen van Ajax komen uit in groep 3 van deze kwalificatieronde, waarin ze het in Estland opnemen tegen Standard Luik (België), Pärnu (Estland) en Rīgas Futbola skola (Letland).

Gijs de Jong neemt taken secretaris-generaal tijdelijk waar

Het bondsbestuur van de KNVB heeft Gijs de Jong gevraagd om vanaf september aanstaande de taken van de huidige secretaris-generaal Bert van Oostveen tijdelijk waar te nemen. De Jong zal deze rol naast zijn functie als operationeel directeur betaald voetbal uitvoeren. Van Oostveen treedt per 1 september af als secretaris-generaal bij de KNVB. De nieuwe secretaris- generaal zal pas worden aangesteld door het bondsbestuur, nadat de benoeming van de directeur betaald voetbal is afgerond.

Vera Pauw benoemd tot bondsridder van de KNVB

In de rust van de openingswedstrijd van WEURO 2017, Nederland – Noorwegen op 16 juli, is Vera Pauw door bondsvoorzitter Michael van Praag benoemd tot bondsridder van de KNVB. Vera Pauw kwam als speelster uit voor Brederodes, Vreeswijk, CF Modena, Puck Deventer en Saestum. Ze was de eerste Nederlandse vrouw die een transfer maakte naar Italië. Ze speelde 89 interlands tussen 1984 en 1998. Bondscoach Als coach was ze de eerste vrouw die de opleiding Coach Betaald Voetbal afrondde. Tussen 2004 en 2010 stond ze bij 72 interlands als bondscoach van de OranjeLeeuwinnen langs de lijn. Met de Oranjevrouwen bereikte ze voor het eerst in de historie van het Nederlandse voetbal een eindronde, met het EK in 2009. Daar werd direct de halve finale gehaald. Ze stond tevens aan de basis van de opzet van de Eredivisie Vrouwen en heeft ook daarmee een enorme bijdrage gehad in de ontwikkeling van het voetbal voor vrouwen in Nederland.

Leo Beenhakker benoemd tot bondsridder

Leo Beenhakker is woensdag 2 augustus benoemd tot bondsridder. Tijdens de jaarlijkse G-voetbaldag in Barendrecht werd de onderscheiding aan hem uitgereikt door bondsbestuurslid Simon Kelder. Beenhakkers carrière toont hem in meerdere gedaanten. Hij was niet alleen hoofdtrainer, ook technisch directeur, commissaris technische zaken, assistent-trainer, jeugdtrainer, technisch adviseur, voorzitter van zijn vakbond CBV. Ruimschoots voldoende om bondsridder te worden.

Alleen maar lachende gezichten tijdens jubileumeditie G-voetbaldag

Voetbal is voor iedereen. En moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Waar is dat beter zichtbaar dan op de jaarlijkse G-voetbaldag in Barendrecht, die 2 augustus zijn 25e editie beleefde. De jubileumeditie van de G-voetbaldag op sportpark De Bongerd was weer een groot succes. G- voetballers uit het hele land kwamen 's ochtends vroeg al bijeen voor dit unieke toernooi. Liefst 39 teams streden op de velden van BVV Barendrecht om de toernooiwinst. Zij werden gestoken in tenues van de betaald voetbalclubs, gecoacht door trainers uit de Eredivisie en Jupiler League en hun wedstrijden werden gefloten door de beste scheidsrechters van Nederland.    Voor één keer speler van ADO Den Haag, Feyenoord, FC Groningen of VVV-Venlo. De ruim 400 voetballers met een geestelijke of lichamelijke beperking genoten er met volle teugen van. Sinds 1993 De G-voetbaldag zag in 1993 het levenslicht, met oud-trainer Jan Reker als een van de grondleggers. Het toernooi is inmiddels een niet meer weg te denken evenement op de nationale voetbalkalender. Coaches en scheidsrechters uit het betaald voetbal nemen belangeloos deel. Zo waren in Barendrecht onder anderen bondscoach Dick Advocaat, Edwin van der Sar, Henk Fraser, Ron Jans, Steijn, Alfons Groenendijk, Maurice Steijn, Luc Nilis en Paul Bosvelt, Danny Makkelie en Kevin Blom van de partij. De KNVB organiseert al ruim dertig jaar competities voor G-teams. Anno 2017 telt Nederland zo'n 5.000 G-voetballers. De G-voetbaldag werd georganiseerd door de Coaches Betaald Voetbal in samenwerking met de KNVB, BVV Barendrecht, Fonds Gehandicaptensport en de sponsors ING, Ziggo, Plus en Voetbal International.

OranjeLeeuwinnen: kampioen op alle fronten

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn Europees Kampioen! In de finale werd Denemarken in een zinderend duel aan de kant gezet: 4-2. Een historische dag: Nog niet eerder won Oranje een eindtoernooi.    In drie weken tijd hebben de OranjeLeeuwinnen Nederland veroverd. Met goed voetbal, dat vooral. Met teamgeest. En met een ontwapende charme en onverzettelijkheid. Een ongekend miljoenenpubliek volgde de wedstrijden voor de televisie, terwijl alle duels van Nederland in een mum van tijd uitverkocht waren. Ook de fanzones werden drukbezocht en de befaamde Oranjemarsen naar het stadion waren een enorm succes. Fris en swingend voetbal Het Nederlands elftal denderde met fris en swingend voetbal, en soms een beetje geluk, door de poulefase en won van Noorwegen, Denemarken en België. In de kwartfinale moest Olympisch finalist Zweden er aan geloven: In Doetinchem won Oranje met 2-0. In de halve finale walsten de Leeuwinnen ook over Engeland heen (3-0), om in de finale opnieuw Denemarken aan de kant te schuiven. “Wat een sensatie,” zegt Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB. “De vrouwen hebben een fantastische prestatie geleverd! Het is ongelofelijk wat ze in Nederland teweeg hebben gebracht. Dat hadden we vooraf eigenlijk niet durven hopen, dat het zó zou aanslaan in ons land. We hebben de titel gepakt, maar ook op andere vlakken heel veel gewonnen.” Goud Goud dus voor Oranje! De Leeuwinnen leverden een prestatie die maar weinigen hadden verwacht. “De vrouwen hebben bewezen dat ze bezig zijn met topsport,” zegt Van der Zee. “En ze hebben het vrouwenvoetbal in Nederland nog steviger op de kaart gezet. We hopen allemaal dat veel meiden geïnspireerd zijn geraakt om óók te gaan voetballen.” Lieke, Shanice, Jackie, Sari; heel Nederland weet na drie EK-weken wie onze voetbalvrouwen zijn en heeft dit geweldige team in het hart gesloten. Een team waarvan de komende tijd posters boven meisjesbedden worden opgehangen. De nieuwe generatie heeft tastbare inspiratie gekregen. Effect De vraag is wat uiteindelijk het effect zal zijn van dit EK. Van der Zee: “We voorzien op de lange termijn een flinke groei van het vrouwenvoetbal. We willen ook de grootste vrouwensport van Nederland zijn. Dit mooie EK draagt daar zeker aan bij. Maar laten we de komende dagen vooral nog nagenieten van de prestaties van de Leeuwinnen. Want één ding is zeker: Vrouwenvoetbal leeft als nooit tevoren.”

 

Terug